آرایش صورت, پزشکی

همه چیز درباره جراحی زیبایی بینی یا عمل بینی و مراقبت های بعد از آن

عمل بینی

جراحی زیبایی بینی که معمولاً “عمل بینی” نامیده می شود، یک جراحی برای تغییر شکل بینی است که با تغییر شکل استخوان یا غضروف بینی انجام می شود. جراحی بینی یکی از رایج ترین انواع جراحی های پلاستیک و زیبایی است.
جراحی های زیبایی به تازگی در میان اغلب افراد جامعه رواج پیدا کرده اند به طوری که حتی برای آن یک سری احکام شرعی مربوط به جراحی های زیبایی هم تعیین شده است. عمل بینی یکی از رایج ترین جراحی های زیبایی است که در این مطلب قرار است، در مورد آن و مراقبت های پس از آن صحبت کنیم.

دلایل جراحی بینی

افرادی که برای عمل بینی اقدام می کنند، اغلب برای زیبایی این کار را انجام می دهند، اما گاهی ممکن است مشکلات دیگری نیز وجود داشته باشد. گاهی افراد برای ترمیم بینی خود بعد از آسیب های ناشی از ضربات فیزیکی، اصلاح مشکلات تنفسی یا نواقص مادرزادی به عمل بینی روی می آورند.

دلایل جراحی بینی

تغییراتی که معمولاً جراحان زیبایی می توانند از طریق جراحی بینی در بینی شما ایجاد کنند شامل موارد زیر است:

  1. تغییر در اندازه بینی: کوچک تر کردن بینی با حذف مقداری غضروف و استخوان از بینی یا بزرگ تر کردن بینی با برداشتن غضروف از گوش و استخوان از لگن، آرنج یا جمجمه و پیوند زدن آن به بینی (بیش تر برای کسانی است که بینی آن ها آسیب دیده است).
  2. تغییر در زاویه: شما می توانید با عمل، زاویه بین بینی و لب بالایی خود را تغییر دهید.
  3. صاف کردن قوز بینی: با تراشیدن مقداری غضروف یا استخوان.
  4. تغییر شکل نوک بینی: برای این کار، غضروف بینی را تغییر شکل می دهند.
  5. تنگ کردن سوراخ های بینی: با شکستن استخوان بینی و تنظیم مجدد غضروف.

خطرات و عوارض احتمالی جراحی بینی

عوارض احتمالی جراحی بینی

همه جراحی ها شامل یک سری خطرات و عوارض احتمالی هستند از جمله عفونت، خونریزی یا واکنش بد بدن به بیهوشی. عمل جراحی بینی نیز از این قاعده مستثنا نیست و ممکن است خطر ابتلا به موارد زیر را به همراه داشته باشد:

  • مشکلات تنفسی: ممکن است در صورت جراحی نادرست مجرا های تنفسی دچار مشکل شده و باعث مشکلات تنفسی شود.
  • خون دماغ: ممکن است هنگام عمل، شریان های خونی بینی آسیب دیده یا حساس شوند و این امر باعث حساسیت و خونریزی مکرر بینی شود.
  • بی حسی بینی: در مواردی نادر ممکن است با آسیب دیدن بخش های عصبی بینی، بعد از عمل بیمار بینی خود را دیگر احساس نکند.
  • بینی نامتقارن: این یکی از مواردی است که متاسفانه زیاد رخ می دهد. ممکن پس از عمل دو سمت بینی شما با هم نا همسان باشند.
  • زخم: ممکن است پس از عمل بینی، زخم هایی روی بینی به وجود آید که دلایل مختلفی دارد و گاهی ممکن است آثار این زخم ها باقی بماند.

این عوارض گاهی اوقات به قدری آزار دهنده است که بیماران از عمل جراحی خود راضی نیستند. همچنین اگر بخواهند جراحی دوم انجام دهند، باید قبل از عمل مجدد صبر کنند تا بینی به طور کامل بهبود یابد که این ممکن است یک سال طول بکشد. برای این که از این عوارض کاسته شود باید در انتخاب پزشک خود دقت زیادی به خرج دهید.

انتخاب پزشک جراح مناسب

انتخاب بهترین جراح بینی

با توجه با عوارضی که در بالا گفته شد، به راحتی می توان متوجه شد که انتخاب یک جراح خوب و ماهر خیلی مهم است. هنگام انتخاب جراح ابتدا حتما از معتبر بودن مدارک پزشکی او مطمئن شوید، این اولین اصل در انتخاب پزشک مناسب است.

بهتر است با برخی از بیماران قبلی دکتر که حداقل چند ماه تا یک سال از جراحی های آن ها گذشته است صحبت کنید، این افراد را می توانید در صفحات اجتماعی دکتر در قسمت نظرات پیدا کنید یا هنگامی که برای ویزیت های اولیه به مطب مراجعه می کنید، از افرادی که برای چکاپ ماهانه به مطب پزشک مراجعه می کنند سوال کنید.
از پزشک خود نیز می توانید بخواهید تا عکس های قبل و بعد جراحی های قبلی خود را به شما نشان دهد.

سوالاتی که باید از پزشک جراح خود بپرسید:

  • در مورد شرایط و تجربه آن ها سوال کنید.
  • چه تعداد عمل زیبایی بینی انجام داده اند.
  • در چه تعداد از عمل هایی که آن ها انجام داده اند عوارض وجود داشته است.
  • اگر دچار عوارض شدید، باید چه اقداماتی انجام دهید.
  • میزان رضایت بیماران آن ها چقدر است.

آمادگی برای عمل بینی

ابتدا باید دکتر تشخیص دهد آیا شما کاندید مناسبی برای جراحی بینی هستید یا خیر. همچنین جراح، سابقه پزشکی شما را بررسی می کند و در مورد دارو ها و شرایط پزشکی تان از شما سؤال می کند. مثلاً مصرف دارو های مسکن حاوی ایبوپروفن یا آسپرین به مدت دو هفته قبل و بعد از عمل ممنوع است.

این دارو ها و دارو های از این قبیل، روند انعقاد خون را کند کرده و می توانند باعث خونریزی بیش تر شما شوند. بنابراین دکتر باید تمام دارو های شما را چک کند تا مشکلی برای جراحی نباشد. همچنین اگر بیماری ای دارید که باعث خونریزی زیاد می شود، احتمالاً جراح به شما درمان های جایگزین جراحی را معرفی خواهد کرد.

جراح، پوست داخل و خارج بینی شما را معاینه می کند تا مشخص شود چه نوع تغییراتی می تواند ایجاد کند. گاهی جراح از شما می خواهد یک سری آزمایشات آزمایشگاهی نیز انجام دهید. پزشک مشخص می کند آیا همزمان نیازی به جراحی اضافی دارید یا خیر. مثلاً، برخی از افراد با جراحی بینی، عمل جراحی بزرگ کردن چانه هم انجام می دهند تا پس از عمل، صورتشان نامتناسب نشود.

جراح عکس هایی از بینی شما از زوایای مختلف می گیرد. این عکس ها برای ارزیابی نتایج جراحی مورد استفاده قرار می گیرند و ممکن است در طول عمل نیز دکتر به آن ها نگاهی بیاندازد.

مطمئن شوید که از پس هزینه های جراحی خود بر می آیید. اگر عمل بینی شما به دلایل زیبایی انجام شود، احتمالاً تحت پوشش بیمه قرار نمی گیرد.

سیگار در روند بهبود بینی مشکل ایجاد می کند. نیکوتین رگ های خونی را منقبض می کند و اکسیژن و خون کم تری به بافت های شفا بخش می رسد. ترک سیگار قبل و بعد از عمل بینی می تواند به روند بهبود کمک کند.

روش جراحی

روش انجام جراحی بینی

جراحی بینی را می توان در بیمارستان، مطب پزشک یا مرکز جراحی سرپایی انجام داد. پزشک از بی حسی موضعی یا بی هوشی استفاده می کند. اگر عمل ساده باشد، بی حسی موضعی دریافت خواهید کرد که باعث بی حسی صورت شما نیز می شود. همچنین ممکن است از طریق خط (IV) که باعث ناراحتی شما می شود بی حس شوید، اما هنوز به هوش هستید.

در بیش تر جراحی ها شما بی هوشی دریافت می کنید. برای بی هوشی، دارویی را استنشاق می کنید یا داروی بی هوشی را به شما تزریق می کنند، این بسته به تشخیص پزشک است. همچنین برای افراد کم سن بهتر است از بی هوشی استفاده شود.

وقتی بی حس یا بی هوش شدید، جراح وسط بینی یا داخل آن را سوراخ می کند. جراح، پوست شما را از غضروف یا استخوان جدا می کند و سپس تغییر شکل را شروع می کند. اگر بینی جدید شما به مقداری غضروف اضافی نیاز داشته باشد، پزشک ممکن است مقداری غضروف از گوش یا عمق بینی شما بر دارد.
در صورت نیاز، حتی ممکن است ایمپلنت یا پیوند استخوان انجام دهید. پیوند استخوان یک استخوان اضافی است که به استخوان بینی شما اضافه می شود.

این عمل معمولاً بین یک تا دو ساعت طول می کشد. اما اگر جراحی پیچیده باشد، ممکن است بیش تر طول بکشد. پس از اتمام جراحی نیز پزشک، پوست شما را بخیه زده و سپس بینی را با پانسمان مخصوص می پوشاند.

مراقبت های بعد از جراحی بینی

پس از جراحی، پزشک ممکن است آتل های پلاستیکی یا فلزی را روی بینی شما قرار دهد. آتل به بینی شما کمک می کند تا هنگام بهبودی، شکل جدید خود را حفظ کند. آن ها همچنین ممکن است بست های بینی یا آتل ها را داخل سوراخ های بینی شما قرار دهند تا حالت تیغه بینی شما تثبیت شود.

شما تا چند ساعت پس از عمل در اتاق ریکاوری تحت نظر خواهید بود. اگر همه چیز خوب پیش برود، همان روز یا روز بعد مرخص می شوید. بهتر است برای رفتن به خانه یک نفر همراه شما باشد، تاثیر بی هوشی مدتی در شما خواهد بود. اگر عمل سخت و پیچیده ای داشته باشید ممکن است نیاز باشد چند روزی داخل بیمارستان بمانید.

 پس از عمل باید تا حداقل یک هفته از آتل ها و پانسمان های قوی استفاده کنید، اگر کمی احساس گرفتگی و خفگی کردید، طبیعی است. ممکن است بخیه ها جذبی باشند، به این معنی که جذب پوست می شوند و نیازی به برداشتن ندارند. اگر بخیه ها جذبی نباشند، باید یک هفته پس از عمل برای کشیدن بخیه ها به پزشک مراجعه کنید.

ضعف حافظه و کندی زمان واکنش از عوارض ناشی از دارو های بی هوشی است. در صورت امکان، شب های اول پس از جراحی یک نفر را همراه خود داشته باشید.

تا چند روز پس از عمل جراحی، ممکن است دچار ترشح و خونریزی شوید. یک پد مخصوص که یک تکه گاز زیر بینی شما است، می تواند خون و مخاط را جذب کند. پزشک به شما می گوید که هر چند وقت یک بار پد خود را عوض کنید. پس از عمل ممکن است دچار سردرد شوید و صورت شما پف کند و پزشک ممکن است برای آن دارو مسکن تجویز کند.

پس از عمل جراحی بینی بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:

مراقبت پس از عمل بینی
  1. پس از بازگشت به خانه، همیشه حالت نیمه نشسته را حفظ کنید، مگر هنگام خواب.
  2. هر 2 تا 3 ساعت برخیزید و چند قدم پیاده روی کنید.
  3. هنگام خواب دو عدد بالش زیر سر خود قرار دهید.
  4. نیازی نیست سر خود را خیلی بالا بگیرید. فقط نگذارید سرتان پایین بیوفتد.
  5. مایعات خنک بنوشید و غذا های مایع مانند سوپ بخورید. البته می توانید غذا های نرم، بدون نیاز به جویدن زیاد نیز بخورید.
  6. از خوردن آب کرفس در دو هفته اول پس از عمل خودداری کنید، زیرا ممکن است منجر به کاهش فشار خون شما شود.
  7. از کمپرس سرد در 48 ساعت اولیه حتماً استفاده کنید، هرگز از کمپرس گرم استفاده نکنید.
  8. تا یک هفته بعد از عمل بینی به پشت بخوابید. بعد از یک هفته، طوری که بینی روی بالش قرار نگیرد، می توانید به پهلو بخوابید.
  9. تا زمانی که غرغره آب شور برای شما تجویز نشود به آن نیازی ندارید، سر خود کاری نکنید.
  10. تب خفیف بعد از عمل طبیعی است و با نوشیدن مایعات می توان آن را کاهش داد.
  11. قرمز شدن چشم و کبودی اطراف آن طبیعی است، نگران نشوید.
  12. سوزش گلو طبیعی است و ظرف چند روز برطرف می شود. در صورت احساس تهوع، مایعات خنک یا شیر گرم با عسل بنوشید.
  13. بهتر است تا زمانی که تامپون بینی دارید با دهان باز عطسه کنید.
  14. از مصرف کپسول های ژلوفن در هفته اول پس از جراحی خودداری کنید، زیرا ممکن است خونریزی را تشدید کند.
  15. تا زمانی که اجازه ندارید از تنفس و فین کردن خودداری کنید، زیرا ممکن است خونریزی را تشدید کند.
  16. آتل بینی حداقل یک هفته در محل خود باقی می ماند. هرگز آن را دستکاری یا خیس نکنید.
  17. سعی کنید بیش تر اوقات استراحت کنید و تا دو هفته از فعالیت بدنی شدید و رابطه جنسی خودداری کنید.
  18. می توانید با مسواک نرم دندان های خود را به آرامی مسواک کنید اما مسواک زدن شدید ممنوع است.
  19. لب بالای خود را به هیچ عنوان دستکاری نکنید.
  20. تا دو هفته از تلفن های طولانی و صحبت کردن مداوم و طولانی مدت اجتناب کنید.
  21. از خندیدن طولانی مدت و خندیدن در دو هفته اولیه خودداری کنید. 
  22. سعی کنید روی سر خود پارچه نکشید چون باعث فشار به بینی می شود، حتی هنگام تعویض لباس مراقب باشید و تا یک هفته لباس یقه بسته نپوشید. 
  23. تا یک هفته مو های خود را نشویید، مگر اینکه شخص دیگری این کار را برای شما انجام دهد. 
  24. هرگز پانسمان بینی خود را مرطوب نکنید و فقط داروهای تجویز شده توسط پزشک را مصرف کنید. 
  25. برخی از افراد ممکن است پس از عمل یبوست را تجربه کنند، با مصرف مایعات و سبزیجات پخته و همچنین پیاده روی آرام و کوتاه مدت در عرض چند روز برطرف می شود. 
  26. در روز برداشتن آتل، قبل از مراجعه به پزشک حمام کنید، خوب است که بینی خود را در این مرحله کمی مرطوب کنید، زیرا به برداشتن آتل کمک می کند. 
  27. فقط دارو هایی را که پزشک تجویز کرده است مصرف کنید و سر خود دارویی مصرف نکنید.
  28. تامپون های بینی را دستکاری نکنید، آن ها ظرف دو تا سه روز پس از عمل بینی تازه محکم می شوند.
  29. از قرار دادن عینک روی بینی خود خودداری کنید، این باعث آسیب به بینی می شود.
  30. در مورد قرار گرفتن در معرض آفتاب بسیار مراقب باشید. آفتاب بیش از حد می تواند باعث تغییر رنگ دائمی پوست اطراف بینی شما شود.

دستورالعمل های مربوط به مصرف دارو

  • مصرف کپسول های آنتی بیوتیک تجویز شده توسط پزشک را از 6 ساعت پس از ترخیص هر 6 ساعت یک بار شروع کنید.
  • هر 12 ساعت یک قرص آنتی هیستامین (لوراتادین) مصرف کنید.
  • در صورت نیاز هر 6 ساعت یک قرص مسکن (استامینوفن کدئین) به جز قرص های منع شده مصرف کنید.
  • پس از برداشتن تامپون های بینی، دو تا سه بار در روز از پماد آنتی بیوتیک (تتراسایکلین) روی محل عمل و بخیه های بینی خود استفاده کنید.
  • پس از برداشتن تامپون، فنیل افرین را در محلول شستشو بریزید. سپس محلول را با سرنگ داخل بینی ریخته و آن را 4-5 بار در روز بشویید. بهتر است بینی خود را در حالت نشسته بشویید و اجازه دهید محلول تخلیه شود.
    پس از شستشو، از فین کردن خودداری کنید. بعد از برداشتن تامپون، ممکن است دوباره گرفتگی بینی داشته باشید، این به دلیل وجود لخته خون داخل بینی است. این یک وضعیت طبیعی است، بینی خود را دستکاری نکنید.

اقدامات توصیه شده پس از برداشتن آتل بینی

برداشتن آتل بینی
  1. پس از برداشتن آتل، بینی شما تا چند ماه متورم می ماند. در واقع، انتظار می رود ورم بینی طی یک سال یا بیش تر به طور کامل از بین برود. همچنین توجه داشته باشید که ورم های نامتقارن در چند ماه اول طبیعی است.
  2. نگران ورم و تغییر رنگ پلک ها و لب بالایی نباشید. این ممکن است فقط به دلیل برداشتن پانسمان باشد. این مشکلات ظرف 2-3 هفته حل می شود.
  3. بعد از برداشتن بخیه ها به شما توصیه می شود که هر شب یک بار به مدت دو ماه از محصولات ترمیم کننده پوست در محل بخیه استفاده کنید.
  4. پس از برداشتن بانداژ ها، خانم ها می توانند میکاپ کرده و مو های خود را رنگ کنند.
  5. به مدت 6 هفته از تابش شدید نور خورشید دوری کنید. گرما ممکن است باعث تورم بینی شما شود.
  6. پس از 6 هفته که شنا را شروع کردید، از غواصی و گذاشتن عینک شنا و گیره بینی خودداری کنید.
  7. از هفته چهارم به بعد می توانید پیاده روی را شروع کنید.
  8. بهتر است ورزش های سخت را حداقل تا 4 ماه پس از عمل کنار بگذارید. پس از آن هم تا یک ماه اول، هنگام تمرین از پچ بینی استفاده کنید.
  9. در سال اول پس از عمل جراحی، از آفتاب گرفتن و سولاریوم به خصوص در قسمت صورت خودداری کنید. 
  10. رانندگی از هفته دوم برداشتن آتل بینی، برای شما مجاز است.
  11. به مدت 4 هفته از عینک استفاده نکنید. البته بعد از روز دوم جراحی، می توانید از لنز های تماسی استفاده کنید. پس از یک ماه، می توانید از عینک معمولی با فریم سبک استفاده کنید. بعد از سه ماه نیز می توان از عینک آفتابی با قاب های سبک استفاده کرد.
  12. تنها در مواقع اضطراری می توانید برای رفع مشکل به دندانپزشک مراجعه کنید. در غیر این صورت، در دو ماه اول پس از جراحی از هرگونه مراجعه غیر ضروری به دندانپزشک خودداری کنید.
  13. در صورت بروز هرگونه وضعیت اورژانسی حاد، لطفاً فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت عدم دسترسی به تماس تلفنی، به کلینیک یا بیمارستانی که در آن عمل جراحی انجام داده اید، مراجعه کنید.

نتایج جراحی زیبایی بینی

جراحی بینی یک عمل نسبتاً ایمن و کم خطر است، اما بهبودی پس از آن ممکن است مدتی طول بکشد. مخصوصاً که نوک بینی شما بسیار حساس است و می تواند تا ماه ها بی حس و متورم بماند. البته ممکن است تنها ظرف چند هفته کاملاً بهبود پیدا کنید، اما برخی از اثرات می تواند تا ماه ها در شما باقی بمانند. معمولاً باید یک سال تمام سپری شود تا بتوانید از نتیجه نهایی جراحی خود کاملاً راضی شوید.

منابع:

healthline.com

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.