(Molluscum contagiosum) مولوسکوم یا زگیل آبکی که با نام های (مولوسکوم کنتاژیوزوم، مولوسكوم واژیاوزوم، مولوسكوم مسری، مولوسكوم واگسیوزوم) نیز شناخته می شود یک عفونت ویروسی غیر سرطانی و نسبتاً شایع در پوست است که منجر به برجستگی هایی گرد، محکم و بدون درد می شود. اندازه آن ها از سر سوزن تا اندازه یک سکه متغیر است. در ادامه مقاله به بررسی عوارض، نحوه پیشگیری و درمان مولوسكوم می پردازیم.
مولوسكوم چیست؟
مولوسكوم یک عفونت پوستی غیر سرطانی، مشابه زگیل است، اما توسط ویروس Molluscum contagiosum ایجاد می شود. این ویروس، برجستگی هایی در لایه های بالایی پوست ایجاد می کند. این برجستگی های کوچک معمولاً بدون درد هستند.
🔔 بیشتر بدانید: عفونت پوستی چیست ؟ انواع، علل ایجاد و درمان
علائم مولوسكوم مسری چیست؟
اگر شما یا فرزندتان با ویروس Molluscum contagiosum تماس بگیرید، ممکن است به سرعت علائم عفونت را مشاهده نکنید. متوسط دوره تکثیر این ویروس بین 2-7 هفته است. بعد از این مدت، ممکن است متوجه ظهور گروه کوچکی از ضایعات بدون درد شوید. این ضایعات معمولاً:
- از نظر ظاهری بسیار کوچک، براق و صاف.
- گوشتی، سفید یا صورتی.
- محکم و شبیه گنبدی است که در وسط آن فرورفتگی یا گودی وجود دارد.
- پر شده از یک هسته مرکزی از مواد مومی.
هشدار! با این حال، اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، ممکن است علائمی داشته باشید که قابل توجه تر هستند. ضایعات ممکن است به اندازه 15 میلی متر قطر داشته باشند که تقریباً به اندازه یک سکه است. برجستگی ها بیشتر در صورت ظاهر می شوند و به طور معمول در برابر درمان مقاوم هستند.
در چه اندام هایی ظاهر می شود؟
- کف دست
- کف پا
- مخصوصا در صورت
- شکم
- بازوها
- پاهای کودکان
- در صورت رابطه جنسی با شخص مبتلا به این ویروس ممکن است در هر جایی از بدن (قسمت های ران داخلی، اندام تناسلی، شکم) این ویروس منتشر شود.
عوامل انتشار مولوسكوم (واژیاوزوم)؟
- این ویروس در سطوحی که توسط فرد مبتلا به مولوسکوم مسری لمس شده است، وجود دارد. بنابراین می توان با دست زدن به حوله ها، لباس ها، اسباب بازی ها یا سایر موارد مورد استفاده شخص آلوده به این ویروس، ویروس را منتشر کرد.
- اگر مولوسکوم کنتاگیوزوم داشته باشید، ممکن است به راحتی عفونت را در بدن پخش کنید. با لمس، خراشیدن یا تراشیدن برجستگی و سپس لمس قسمت دیگری از بدن می توانید ویروس را از یک قسمت از بدن خود به قسمت دیگر منتقل کنید.
گروه هایی که بیشتر در معرض خطر قرار دارند؟
هرکسی می تواند به این عفونت ویروسی مبتلا شود، اما گروه خاصی از افراد بیشتر از دیگران آلوده می شوند. این گروه ها شامل:
- کودکانی که بین 1 تا 10 سال هستند.
- افرادی که در مناطق گرمسیری زندگی می کنند.
- افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف ناشی از عواملی مانند: پیوند اعضای بدن یا درمان سرطان، ابتلا HIV باشند.
- افرادی که درماتیت آتوپیک دارند که نوعی اگزما است و پوست باعث بثورات پوسته پوسته و خارش دار می شود.
- افرادی که در ورزش هایی مانند: بیس بال، کشتی یا فوتبال شرکت می کنند، زیرا در این ورزش ها تماس پوست با پوست زیاد است، ممکن است پوست بدن شما با شخص آلوده تماس پیدا کند.
- هم چنین، به اشتراک گذاری تجهیزات ورزشی نیز می تواند باعث انتقال این ویروس شود. زیرا این ویروس می تواند علاوه بر روی پوست، روی تجهیزات باقی بماند تا به شخص دیگری منتقل شود. این موارد شامل: استفاده مشترک از دستکش بیس بال و تشک کشتی و… می باشد.
راه های پیشگیری از ابتلا به مولوسكوم مسری
بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به این عفونت ویروسی، جلوگیری از لمس پوست فردی است که به این عفونت مبتلا است. رعایت این نکات می تواند به شما در جلوگیری از شیوع عفونت کمک کند:
- دست هایتان را بشویید. تمیز نگه داشتن دست می تواند از شیوع ویروس جلوگیری کند. به ویژه به کودکان روش های مناسب شستن دست را آموزش دهید. زیرا آن ها در بازی و تعامل با دیگران از لمس استفاده می کنند.
- از به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی مانند: حوله، لباس، برس مو و… خودداری کنید.
- استفاده از وسایل ورزشی مشترک که ممکن است در تماس مستقیم با پوست برهنه شخص دیگری قرار داشته باشد، خودداری کنید.
- هنگام شنا، قسمت مبتلا به مولوسکوم را با یک باند ضد آب بپوشانید.
- قسمت های مبتلا به مولوسکوم را تمیز و پوشیده نگه دارید تا از لمس خود و دیگران و انتشار ویروس جلوگیری کنید.
- از تراشیدن یا استفاده از الکترولیز در قسمت های مبتلا به مولوسکوم، خودداری کنید.
- در صورت داشتن برجستگی در ناحیه تناسلی از تماس جنسی، خودداری کنید.
چگونگی نحوه تشخیص مولوسكوم واگسیوزوم؟
از آن جا که برجستگی های پوستی ناشی از عفونت ویروسی، ظاهری متمایز دارند. پزشک شما می تواند عفونت را فقط با مشاهده ناحیه آسیب دیده تشخیص دهد. تراشیدن پوست یا نمونه برداری می تواند، تشخیص را تأیید کند.
معمولاً معالجه این برجستگی های نرمال ضروری نیست، اما همیشه باید ضایعات پوستی که بیش از چند روز طول می کشند، توسط پزشک بررسی شوند، تا نگرانی شما نسبت به سایر بیماری های دیگر مانند: سرطان پوست، آبله مرغان یا زگیل بر طرف شود.
مولوسکوم چگونه درمان می شوند؟
در بیشتر موارد، اگر سیستم ایمنی سالم داشته باشید، برجستگی ها معمولاً در طی 1 سال بدون درمان از بین می روند. اما برداشتن با کمک پزشک نیز یک گزینه است. با این حال، در برخی شرایط ممکن است نیاز به درمان پزشکی داشته باشید، اگر:
- ضایعات شما بزرگ است و روی صورت و گردن شما قرار دارد.
- شما یک بیماری پوستی موجود مانند درماتیت آتوپیک دارید.
- شما نگرانی جدی (بیماری زمینه ای) در مورد انتشار ویروس دارید.
نکته: درمان های دارویی و جراحی در دسترس هستند، اما در بیشتر موارد درمان لازم نیست. اگر سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشید، درمان ویروس دشوارتر است.
روش های درمانی مولوسکوم مسری
موثرترین روش های درمانی مولوسکوم کنتاژیوزوم توسط پزشک انجام می شود. این موارد شامل سرما درمانی، کورتاژ، لیزر درمانی و درمان موضعی است. در بعضی موارد، ممکن است بی هوشی لازم باشد. زیرا این تکنیک ها می توانند دردناک باشند و باعث ایجاد زخم شوند. در ادامه به طور مختصر درباره هر کدام توضیح داده شده است:
1- سرما درمانی
در طول سرما درمانی، پزشک هر گونه برجستگی را با نیتروژن مایع منجمد می کند.
2- کورتاژ
در روش کورتاژ، پزشک برجستگی را سوراخ کرده و با ابزاری کوچک آن را از روی پوست می تراشد.
3- لیزر درمانی
در روش لیزر درمانی، پزشک برای از بین بردن هرگونه برجستگی، از لیزر استفاده می کند.
4- درمان موضعی
در روش درمان موضعی، پزشک کرم های حاوی اسیدها یا مواد شیمیایی را برای ایجاد لایه برداری از لایه های بالایی پوست روی هر گونه برجستگی قرار می دهد.
در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای زیر را تجویز کند:
- اسید تری کلرواستیک
- کرم موضعی پودوفیلوتوکسین (کندیلوکس)
- cantharidin (کانتارون)
- imiquimod (آلدرا)
🔔 هشدار! اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن یا شیردهی دارید، قبل از مصرف این داروها یا سایر داروها، پزشک را در جریان وضعیت خود قرار دهید.
طول درمان مولوسکوم کنتاژیوزوم
مدت زمان ادامه ویروس برای هر فرد متفاوت است. ضایعات کوچک به خودی خود ناپدید می شوند، اما اگر برجستگی های بزرگ و زیادی روی صورت و گردن دارید، ممکن است هر سه تا شش هفته یکبار نیاز به درمان داشته باشید، تا برجستگی ها کاملا از بین بروند. هم چنین در برخی موارد برجستگی ها می توانند از دو ماه تا چهار سال بر روی پوست باقی بمانند.
عوارض مولوسکوم مسری
- برجستگی ها و پوست اطراف آن ها ممکن است قرمز و ملتهب شوند. تصور می شود که این یک پاسخ ایمنی به عفونت است.
- در صورت خراشیدن برجستگی های آلوده، باعث انتشار آن به سایر نقاط بدن می شوید، این نشان می دهد که سرعت انتشار آن بسیار بالاست.
- اگر ضایعات روی پلک ها ظاهر شوند، ممکن است چشم صورتی (التهاب ملتحمه) ایجاد شود.
چشم انداز طولانی مدت برای افراد مبتلا به مولوسکوم مسری چیست؟
- اگر سیستم ایمنی بدن شما سالم باشد، این ویروس معمولاً به خودی خود برطرف می شود. به طور معمول، این اتفاق به تدریج طی 6 تا 12 ماه و بدون زخم اتفاق می افتد. با این حال، برای برخی ممکن است از چند ماه تا چند سال طول بکشد تا برجستگی ها کاملا از بین بروند.
- این عفونت می تواند برای افرادی که دارای مشکلات سیستم ایمنی هستند، پایدارتر باشد.
- با محو شدن ضایعات از روی پوست، ویروس M. contagiosum دیگر در بدن شما وجود ندارد.
- در صورت آلودگی مجدد، برجستگی های بیشتری مشاهده خواهید کرد.
- بر خلاف آبله مرغان، اگر یک بار مولوسکوم مسری داشته باشید، ممکن است در صورت آلوده شدن مجدد به آن، دوباره به آن مبتلا شوید.
منبع: www.healthline.com