مراقبت از پوست, مراقبت از ناخن

پسوریازیس ناخن چیست؟ درباره درمان آن چه باید کرد؟

پسوریازیس ناخن

پسوریازیس ناخن باعث تغییراتی در ناخن های دست و ناخن های پا می شود که می تواند از تغییر رنگ تا تغییر در بستر ناخن باشد. این علائم می تواند تأثیر جسمی و عاطفی بر روی فرد بگذارد و کیفیت زندگی او را تحت تأثیر قرار دهد. از بین بردن پسوریازیس ناخن ممکن است زمان بر باشد، اما درمان آن ممکن می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان پسوریازیس ناخن با ما همراه باشید.

پسوریازیس ناخن چیست؟

پسوریازیس ناخن یک بیماری نقص سیستم ایمنی بدن است و اغلب با سایر اشکال مختلف دیده شده است. در ابتدا، پسوریازیس باعث تغییراتی در زیر پوست می شود، زیرا ناخن ها بخشی از پوست هستند. آن ها از ریشه ناخن که زیر کوتیکول است رشد می کنند. به همین دلیل پسوریازیس می تواند در ریشه ناخن ایجاد شود.

پسوریازیس ناخن

علائم پسوریازیس ناخن

هر بیماری دارای علائمی می باشد که با تشخیص آن به نحوه درمان آن می پردازیم. علائم پسوریازیس ناخن عبارت اند از:

  • لکه های سفید روی ناخن
  • شیارها در سراسر ناخن
  • تغییر در شکل یا اندازه ناخن
  • ضخیم شدن ناخن
  • جدا شدن ناخن از بستر ناخن
  • ناخن های خرد شده
  • حفره زدن که شامل فرورفتگی یا سوراخ در ناخن است.
  • تغییر رنگ که در آن ناخن ممکن است زرد یا قهوه ای شود.
فرورفتگی در ناخن ها یکی از علائم پسوریازیس ناخن

عوارض پسوریازیس ناخن

  • اونیکولیز: زمانی که ناخن از بسترش جدا شود، باعث ایجاد عفونت در شکاف بین ناخن و بستر می شود. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است یک لکه مایل به زرد در نوک ناخن ایجاد شده تا کوتیکول گسترش یابد.
  • هایپرکراتوز زیر زبانی: رشد و تولید ماده ای گچی در زیر ناخن، باعث ایجاد شکاف بین ناخن و بستر ناخن می شود. هنگام پوشیدن کفش ممکن است به ناخن پا فشار وارد شود و دچار درد شود.
ماده ای گچی که باعث ایجاد فاصله بین ناخن و بستر ناخن می شود.

شرایطی با علائم مشابه

علائم پسوریازیس ناخن متفاوت است و هر یک از آن ها می تواند سایر موارد را نیز نشان دهد.

پسوریازیس ناخن می تواند شبیه عفونت قارچی مانند اونیکومایکوزیس باشد. این امر همچنین باعث ضخیم شدن ناخن ها می شود. علاوه بر این، اونیکومایکوزیس (Onychomycosis) اغلب همراه با پسوریازیس ناخن رخ می دهد. این می تواند تشخیص را دشوار کند.

نکته: دریافت تشخیص صحیح از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا درمان عفونت قارچی با درمان پسوریازیس ناخن متفاوت است. هر کسی مبتلا به پسوریازیس باشد و در ناخن های خود تغییراتی ایجاد کند باید مطمئن شود که پزشک از پسوریازیس وی مطلع است.

نحوه درمان

پسوریازیس ناخن همیشه درد جسمی ایجاد نمی کند، اما ممکن است برخی افراد آن را ناخوشایند ببینند و باعث خجالت شود. درمان می تواند از بدتر شدن آن جلوگیری کند. در ادامه به انواع روش های درمان می پردازیم:

نحوه درمان پسوریازیس ناخن

1- درمان موضعی

درمان موضعی ممکن است به بهبود وضعیت ناخن کمک کند. درمان ها عبارت اند از:

داروهای موضعی

داروهای موضعی، مانند کرم هایی که مستقیماً روی ناخن ها قرار می گیرند. کرم ها، پمادها یا لاک های ناخن حاوی مواد زیر ممکن است به بهبود علائم در موارد خفیف کمک کنند:

  • کورتیکواستروئیدها
  • کلسیپوتریول، که شبیه ویتامین D3 است.
  • تازاروتن
  • تاکرولیموس

داروهای سیستمیک

اگر پسوریازیس ناخن، راه رفتن یا استفاده از دست را دشوار کند، پزشک ممکن است داروهای سیستمیک را برای شما تجویز کند. این داروها نه تنها قسمت آسیب دیده بلکه کل بدن فرد را تحت تأثیر قرار می دهند. نمونه هایی از داروها عبارت اند از:

  • متوترکسات
  • سیکلوسپورین (نورال)
  • رتینوئیدها، مانند استریتین (Neotigason)
  • آپرمیلاست (اوتزلا)

تزریق کورتیکواستروئید

درمان های داخل ضایعه که شامل تزریق دارو توسط پزشک در بستر ناخن است. ممکن است یک پزشک بتواند پسوریازیس ناخن را با تزریق کورتون در بستر ناخن درمان کند. این امر در برخی افراد نتایج مثبتی ایجاد می کند، به خصوص هنگامی که در کنار درمان های موضعی استفاده می شود. برای به حداقل رساندن درد تزریق، پزشک ممکن است از یک ماده بی حس کننده مانند بی حسی موضعی استفاده کند.

برداشتن ناخن

در صورت لزوم، پزشک می تواند ناخن را بر دارد. اگر ناخن های آلوده دردناک باشند، پزشک می تواند مسکن تجویز کند. گزینه های انجام این کار عبارت اند از:

  • عمل جراحي
  • پرتو درمانی
  • استفاده از غلظت بالای اوره در منطقه آسیب دیده

پرتو درمانی

برخی افراد فتوتراپی یا لیزر درمانی را امتحان می کنند. با این حال، شواهد کمی در مورد تأثیر این موارد وجود دارد و محققان آن ها را به عنوان درمان های خط اول توصیه نمی کنند. درمان با لیزر می تواند دردناک باشد و استفاده از فتوتراپی که شامل طول موج های ماوراءبنفش A است ممکن است خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد.

عوارض آن

  • ممکن است ناخن هنگام رشد دوباره، ظاهر غیر معمولی داشته باشد.

نکته: بهبود علائم ممکن است زمان بر باشد و رفع آن ها یک سال طول بکشد. یک دلیل این امر این است که صفحه ناخن بسیار کند رشد می کند. علائم نیز ممکن است در زمان دیرتری برگردند.

درمان های خانگی

برخی از داروهای خانگی، مانند سرکه یا سیر با هدف تسکین علائم قارچ ناخن استفاده می شوند، اما شواهد کمی در این درباره وجود دارد.

هشدار!

درمان های خانگی ممکن است تاثیری در پسوریازیس سیستمیک ناخن نداشته باشند. همچنین، برخی از این روش های درمانی می توانند باعث درد اضافی یا عوارض جانبی ناخواسته شوند. قبل از استفاده از هرگونه درمان خانگی برای پسوریازیس ناخن با پزشک مشورت کنید.

نکاتی درباره درمان های زیبایی ناخن

برخی افراد علائم پسوریازیس ناخن خود را ناخوشایند می دانند و ممکن است احساس خجالت کنند. در این حالت ممکن است شخصی به راه حل های آرایشی روی آورد. پر کردن و فرم دادن به ناخن ها ممکن است به بهبود ظاهر آن ها کمک کند. با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید برای حفظ زیبایی، سلامت خود را به خطر نیاندازید. این نکات را رعایت کنید:

  • کوتیکول های ناخن ها را تحریک نکنید و آن ها را برهم نزنید. زیرا این امر می تواند علائم پسوریازیس را بدتر کند. مثلا ممکن است عفونت ایجاد شود و این می تواند منجر به شعله ور شدن پسوریازیس شود.
  • از ناخن مصنوعی استفاده نکنید، زیرا مواد شیمیایی موجود در چسب باعث آسیب رساندن و تحریک بستر ناخن می شود.
ظاهر ناخوشایند ناخن

نکته: با ظهور داروهای جدید در بازار، ممکن است درمان های موثرتری برای پسوریازیس ناخن دیده شود.

نکات مربوط به مراقبت از ناخن

افراد می توانند برای مراقبت از ناخن های خود مراحل زیر را انجام دهند:

ناخن ها را کوتاه نگه دارید: این می تواند به تمیز ماندن آن ها کمک کند و خطر عفونت را کاهش دهد. همچنین می تواند از شکستن یا خرد شدن ناخن ها جلوگیری کند.

از دست ها محافظت کنید: هنگام کار با مواد تمیز کننده، از ناخن ها با دستکش های نخی یا لاستیکی محافظت کنید. این امر به ویژه برای شخصی که از داروهای موضعی استفاده می کند بسیار مهم است. از دستکش لاتکس خودداری کنید، زیرا این کار باعث تحریک پوست های حساس می شود.

از مرطوب کننده استفاده کنید: ماساژ کوتیکول و ناخن ها با مرطوب کننده به لطیف نگه داشتن ناخن ها کمک می کند. یک محصول غلیظ و بدون عطر بهترین انتخاب است.

از جویدن ناخن ها خودداری کنید: این می تواند منجر به عفونت و احتمالاً شعله ور شدن پسوریازیس شود. هم چنین از تمیز کردن ناخن ها با جسم تیز خودداری کنید.

شست و شوی مناسب و دقیق ناخن ها: فرد مبتلا به پسوریازیس ناخن، باید انگشتان، به خصوص انگشتان پا را مرتب و تمیز نگه دارد تا از جمع شدن باکتری جلوگیری کند. برای از بین بردن آلودگی زیر ناخن ها، آن ها را در آب صابون ضد باکتری خیس کنید.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

پسوریازیس ناخن مسری نیست و درمان می تواند علائم را کاهش یا به کنترل آن کمک کند. اگر ناخن ها علائم پسوریازیس یا عفونت قارچی را دارند، به پزشک مراجعه کنید. این امر به ویژه برای افرادی که قبلاً به نوعی پسوریازیس مبتلا شده اند، بسیار مهم است.

منبع: medicalnewstoday.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *