آلوپسی آندروژنیک یک بیماری از پیش تعیین شده از نظر ژنتیکی است که تقریباً 50٪ از جمعیت، از جمله مردان و زنان را تحت تأثیر قرار می دهد. در این شرایط، مرحله رشد مو کند شده و فولیکول مو کوچک می شود. در نتیجه، مدت طولانی طول می کشد تا موها رشد کنند و هنگامی که رشد کنند، دارای رشته های ضعیف و ریزی هستند. آلوپسی آندروژنیک در زنان بعد از یائسگی شایع است. در این مقاله، در مورد این بیماری، علت، علائم و روش های درمان آن صحبت می کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
آلوپسی آندروژنیک چیست؟
آلوپسی آندروژنیک (AGA) یک بیماری ژنتیکی است که مردان و زنان به طور متفاوتی ریزش مو را در آن تجربه می کنند. همچنین به عنوان ریزش مو با الگوی زنانه شناخته می شود و با کاهش تراکم مو در سر تاج و پوست سر پیشانی مشخص می شود.
آلوپسی آندروژنیک یا ریزش مو با الگوی زنانه به سه قسمت طبقه بندی می شود. این نمرات به عنوان نمرات Ludwig نیز شناخته می شوند:
- درجه I: کم پشتی مو اما تدریجی روی تاج سر.
- درجه II: کم پشتی مو روی تاج مشخص می شود.
- درجه III: طاسی کامل روی تاج.
دلایل مختلفی برای ریزش مو با الگوی زنانه یا آلوپسی آندروژنیک وجود دارد.
دلایل آلوپسی آندروژنیک چیست؟
عوامل ژنتیکی و محیطی می توانند منجر به آلوپسی آندروژنتیک شوند. آلوپسی آندروژنتیک شایع ترین نوع از انواع ریزش مو است. معمولاً به عنوان ریزش مو با الگوی مردانه یا ریزش مو با الگوی زنانه شناخته می شود
آندروژن ها مانند تستوسترون و مشتقات آن دی هیدروتستوسترون (DHT) در مردان و زنان وجود دارد و چرخه رشد مو را تنظیم می کند. DHT به گیرنده های آندروژن موجود در فولیکول های مو متصل می شود. این مرحله فاز آناژن را کوتاه می کند (مرحله رشد) و فولیکول های مو کوچک می شوند و منجر به کوتاه تر و ظریف تر شدن مو می شوند.
زنان مبتلا به آلوپسی آندروژنیک دارای مقادیر زیادی 5-آلفا ردوکتاز (تستوسترون را به DHT تبدیل می کنند) و گیرنده های آندروژن در غده های مو دارند.
آلوپسی آندروژنیک چه علائم و نشانه هایی دارد؟
ریزش تدریجی مو نشانه رایج آن است. زنان مبتلا به آلوپسی آندروژنیک معمولاً موهایی نازک و پوسیده دارند که رشد آن بسیار کم است.
- کم پشت شدن مو معمولا از روی تاج سر شروع می شود. ممکن است یک شکاف گسترده در وسط سرتان مشاهده کنید.
- مرحله رشد مو کند می شود و هنگامی که مو رشد می کند، ممکن است موهای نازک و ظریف مشاهده کنید که این موها شکننده و آسیب پذیر هستند.
اگر دچار ریزش مو شده اید و فکر می کنید به آلوپسی آندروژنیک مبتلا شده اید، برای تشخیص صحیح با یک پزشک مشورت کنید.
تشخیص آلوپسی آندروژنیک چگونه است؟
پزشک ممکن است موارد زیر را بررسی کند:
- سابقه خانوادگی آلوپسی و یافتن هر دلیل اصلی
- الگوی رژیم غذایی
- تاریخچه پزشکی
- سطح هورمون
ممکن است معاینه بدنی در سه قسمت انجام شود:
- معاینه پوست سر برای مشاهده التهاب، پوسته پوسته شدن و اریتم
- تست چگالی مو و ارزیابی توزیع مو
- معاینه ساقه مو برای تعیین قدرت، شکنندگی و شکل آن
همچنین پزشک ممکن است برای ارزیابی شدت ریزش مو تست کشیدن مو را انجام دهد. آن ها ممکن است بخشی از حدود 50-60 تار مو را گرفته و به آرامی بکشند. اگر بیش از شش رشته ریخته شود، این نشان دهنده ریزش موی غیر طبیعی است.
درمان آلوپسی آندروژنیک
- ماینوکسیدیل موضعی (Rogaine): ماینوکسیدیل موضعی 2٪ توسط FDA تأیید می شود تا آلوپسی آندروژنیک یا ریزش مو با الگوی زنانه را درمان کند. ماینوکسیدیل رشد مجدد مو را تا حد زیادی افزایش می دهد و در طی چند ماه نتیجه را نشان می دهد.
- فیناستراید (Propecia): فیناستراید 5-آلفا ردوکتاز را مهار می کند، که به نوبه خود مانع تبدیل تستوسترون به DHT می شود و ریزش مو را به حداقل می رساند. فیناستراید موضعی موثرتر از داروی خوراکی است. اگرچه FDA آن را برای درمان ریزش موی مردان تأیید کرده است، اما از فیناستراید برای درمان ریزش موی زنان با نتایج متفاوت استفاده می شود. برای اطمینان از استفاده آن برای زنان، مطالعات بیشتری لازم است.
- دوتاستراید (Avodart) : این یکی دیگر از مهار کننده های نوع 5 و 5-آلفا ردوکتاز است که به طور قابل توجهی ریزش موی زنان را بهبود می بخشد. با این حال، مطالعات بیشتری برای تعیین اثربخشی آن لازم است.
- کتوکونازول: شامپوهایی که حاوی 2٪ کتوکونازول باشند، می توانند به رشد مو کمک کنند.
- اسپیرونولاکتون: اگرچه معمولاً به عنوان داروی ادرار آور استفاده می شود، اسپیرونولاکتون می تواند سطح آندروژن را کاهش دهد. بنابراین، برای درمان آلوپسی آندروژنیک استفاده شده است. با این حال، ممکن است عوارض جانبی مانند خستگی، قاعدگی نامنظم و نقص مادرزادی ایجاد کند.
- لیزر درمانی: لیزر درمانی سطح پایین (کلاه ایمنی و شانه لیزر) روشی غیرتهاجمی برای تحریک رشد مو است. پزشک ممکن است لیزر درمانی را با سایر داروها برای درمان ریزش مو ترکیب کند.
- میکرونیدلینگ: میکرونیدلینگ یک عمل زیبایی است که می تواند رشد مجدد مو را تقویت کند. از سوزن های ریز برای انتقال موثرتر داروها استفاده می شود. ایجاد سوراخ در پوست سر باعث ترمیم پروتئین ها و فاکتورهای رشد می شود که به رشد مجدد مو کمک می کنند.
- کاشت مو: در موارد شدید، پزشک ممکن است کاشت مو را پیشنهاد دهد.
آیا می توان از طاسی الگوی زنانه جلوگیری کرد؟
شما نمی توانید از طاسی الگوی زنانه جلوگیری کرده یا آن را معکوس کنید. با این حال، می توانید از مو و پوست سر خود مراقبت کنید تا ریزش و شکستگی موها به حداقل برسد. در اینجا نحوه مراقبت از پوست سر و موهای شما آورده شده است:
- برای جلوگیری از ریزش مو، درمان و داروهای تجویز شده را دنبال کنید.
- یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید. مصرف غذاهای غنی از امگا 3 و 6 اسیدهای چرب و آنتی اکسیدان ها برای ترویج رشد مو موثر است.
- برای آگاهی از عوارض جانبی هر دارویی که استفاده می کنید با پزشک صحبت کنید. اگر هر یک از آن ها باعث ریزش مو شد، از پزشک خود یک گزینه دیگر بخواهید.
- از پوست سر و موهای خود مراقبت کنید. از قرار گرفتن در معرض آفتاب زیاد خودداری کنید و از شامپوهای ملایم یا محصولات تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید.
عوامل مختلف می تواند شما را در برابر آلوپسی آندروژنیک آسیب پذیر کند. این عوامل عبارت اند از:
عوامل خطر آلوپسی آندروژنیک
اگرچه عوامل ژنتیکی دلیل اصلی آلوپسی آندروژنیک است، اما تحقیقات آن را به بیماری های مختلف پزشکی مانند:
- اختلالات غدد درون ریز در زنان، مانند (PCOS)
- فشار خون بالا یا بیماری قلبی عروقی
- مقاومت به انسولین و دیابت
- مقادیر بالاتر چربی و تری گلیسیرید و سطح چربی
سخن آخر
آلوپسی آندروژنیک یکی از دلایل عمده ریزش مو در زنان است که یک بیماری ژنتیکی است. با این حال، داروها ممکن است رشد مجدد مو را تقویت کنند و سایر مداخلات، مانند کاشت مو و کلاه گیس، می تواند ریزش مو را پوشش دهد. اگر دچار آلوپسی آندروژنیک هستید، برای درمان مناسب با پزشک مشورت کنید و در اولین فرصت ریزش مو را به حداقل برسانید.
منبع: stylecraze