طبق آکادمی پوست آمریکا، 90 درصد افرادی که به ملاسما مبتلا می شوند، بانوان هستند، ملاسما می تواند هر کسی را تحت تأثیر قرار دهد، اما بیشتر در زنانی ظاهر می شود که رنگ پوست آن ها تیره است. در ادامه مقاله به بررسی و راه های درمان ملاسما می پردازیم.
ملاسما چیست؟
ملاسما یک مشکل شایع پوستی است. این بیماری با لکه های قهوه ای تیره مایل به خاکستری روی پوست بروز می کند. اگر چه مردان هم به آن مبتلا می شوند، اما این بیماری در زنان بسیار بیشتر از مردان است. این لکه ها در زنان باردار به نام کلواژما یا ماسک بارداری مشهور است.
نکته: تغییر رنگ پوست هیچ صدمه جسمی نمی زند، اما در زیبایی شما تاثیر گذار است.
علائم ملاسما
این لکه ها معمولاً به طور قرینه بر روی پوست صورت و سایر مناطق بدن که در معرض آفتاب قرار دارند، ایجاد می شوند (تکه های متقارن ملاسما به رنگ قهوه ای تا خاکستری مایل به قهوه ای است). ملاسما (تکه های رنگی قهوه ای) معمولاً در موارد زیر ظاهر می شوند:
- گونه ها
- پیشانی
- پل بینی
- چانه
- همچنین می تواند روی گردن و بازوها ایجاد شود.
اگر علائم ملاسما را مشاهده کردید، به متخصص بهداشت مراجعه کنید. آن ها ممکن است شما را به یک متخصص پوست، پزشکی که در زمینه درمان اختلالات پوستی تخصص دارد، ارجاع دهند.
علل و عوامل ایجاد ملاسما
کاملاً مشخص نیست که چه عواملی باعث ایجاد ملاسما می شود. اما در این جا به برخی از نکات که احتمال ایجاد ملاسما را بیشتر می کند، اشاره کرده ایم:
- بانوان با پوست تیره نسبت به بانوان با پوست روشن، بیشتر در معرض ملاسما هستند.
- حساسیت به استروژن و پروژسترون نیز با این بیماری در ارتباط است. این بدان معنی است که قرص های جلوگیری از بارداری، بارداری و هورمون درمانی همگی می توانند ملاسما را تحریک کنند.
- همچنین تصور می شود که استرس و بیماری تیروئید (کم کاری و یا پر کاری تیروئید) از دلایل ملاسما هستند (درباره نحوه کنترل پرکاری تیروئید به طور طبیعی، بیشتر بدانید).
- علاوه بر این، قرار گرفتن در معرض آفتاب می تواند باعث ایجاد ملاسما شود. زیرا اشعه ماوراء بنفش بر سلول های کنترل کننده رنگدانه (ملانوسیت ها) تأثیر می گذارد.
بیشتر بدانید: 5 داروی طبیعی برای درمان کم کاری تیروئید
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به ملاسما قرار دارند؟
ملاسما همچنین یک اختلال شایع پوستی برای گروه های زیر است:
- زنانی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند.
- زنان حامله
- زنان یائسه با استفاده از درمان جایگزینی هورمون
ملاسما چگونه تشخیص داده می شود؟
- معاینه بصری ناحیه آسیب دیده اغلب برای تشخیص ملاسما کافی است. برای رد کردن دیگر عوامل ایجاد لکه ها، ممکن است متخصص مراقبت های بهداشتی، برخی آزمایشات را انجام دهد.
- یک روش آزمایش، بررسی سطح پوست با لامپ Wood است. این نوع خاصی از نور است که بر روی سطح پوست نگه داشته می شود. این به متخصص مراقبت های بهداشتی اجازه می دهد تا عفونت های باکتریایی و قارچی را بررسی کرده و تعیین کند که چقدر ملاسما روی لایه های پوست تأثیر گذار است.
- در برخی موارد برای بررسی شرایط جدی پوستی، ممکن است نمونه برداری نیز انجام شود. این شامل برداشتن تکه کوچکی از پوست آسیب دیده برای آزمایش است.
آیا ملاسما قابل درمان است؟
این روش های درمانی، تضمین کننده درمان قطعی و عدم بازگشت ملاسما نیستند و ممکن است مجبور شوید به روش های درمانی پایبند باشید، تا خطر بازگشت ملاسما را کاهش دهید. در این جا به بررسی دو روش درمان خانگی و درمان پزشکی می پردازیم.
درمان خانگی ملاسما
اگر ملاسمای شما در اثر مصرف قرص های ضد بارداری و یا بارداری (حاملگی) ایجاد شده باشد، ممکن است در صورت قطع مصرف قرص ها و یا پس از بارداری محو شوند. اما در صورت محو نشدن شاید به این فکر باشید که آن را به صورت خانگی درمان کنید. در اینجا به چند روش درمان خانگی اشاره شده است:
1. استفاده از آلوئه ورا
مطالعه ای در سال 2017 نشان داد که می توان با استفاده از آلوئه ورا به صورت موضعی، ملاسمای زنان باردار را به طور قابل توجهی بهبود بخشید.
2. Polypodium leucotomos
این یک سرخس بومی آمریکای مرکزی و جنوبی است. با نام های تجاری Kalawalla و Heliocare به فروش می رسد. به آن کلاگوالا و آناپسو نیز گفته می شود. می توان از آن به صورت خوراکی برای درمان ملاسما استفاده کرد.
3. مصرف ترانگزامیک اسید
با توجه به بررسی منابع معتبر 2017، ترانگزامیک اسید یکی دیگر از درمان های خوراکی امیدوار کننده برای درمان ملاسما است. این اسید، مشتق مصنوعی آمینو لیزین اسید است.
4. مصرف گلوتاتیون
این آنتی اکسیدان شامل سه اسید آمینه (سیستئین، اسید گلوتامیک و گلیسین) است، بهتر است آن را از مواد غذایی که گلوتاتیون دارند، دریافت کنید. زیرا اکثر پزشکان تاکید می کنند تا از تزریق گلوتاتیون خودداری کنید و هم چنین به سایر روش های روشن سازی پوست فکر کنید. در حقیقت، گلوتاتیون برای مصارف پوستی به هیچ وجه مورد تأیید FDA نیست.
5. ضد آفتاب
از پوست خود محافظت کنید هر روز ضد آفتاب بزنید و هر دو ساعت یک بار استفاده از آن را تکرار کنید. هم چنین وقتی بیرون هستید از کلاه لبه دار استفاده کنید.
🔔 برای خرید کرم ضد آفتاب، می توانید به فروشگاه اینترنتی زیپلین مراجعه کنید.
درمان پزشکی ملاسما
در ابتدا کرم هایی وجود دارد که متخصص مراقبت های بهداشتی می تواند تجویز کند و باعث روشن شدن پوست می شود، اما اگر این ها جواب نداد، شما را به یک متخصص پوست ارجاع می دهند. متخصصان پوست می توانند تشخیص را تأیید کرده و درمان های پزشکی را شرع کنند.
1- درمان با استفاده از کرم های موضعی
یک گزینه ممکن است هیدروکینون باشد. شما می توانید با استفاده از محصولات موضعی، رنگدانه را درمان کنید. این دارو به صورت لوسیون، ژل، کرم یا مایع در دسترس می باشد.
سایر درمان ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ترتینوئین
- کورتیکواستروئیدها
- کرم سه گانه (ترکیبی از هیدروکینون، ترتینوئین و کورتیکواستروئید)
- آزلائیک اسید
- اسید کوجیک
✅ اگر مواد موضعی موثر نیستند، متخصص پوست می تواند روشی را برای درمان ملاسما پیشنهاد کند، مانند:
- لایه برداری شیمیایی
- درم ابریژن
- میکرودرمابراشن
- لیزر درمانی
- روش مبتنی بر نور
- میکرونیدلینگ
سخن آخر
گرچه با درمان همه موارد ملاسما برطرف نمی شود، اما مواردی وجود دارد که می توانید برای به حداقل رساندن عوارض و اطمینان از بدتر نشدن وضعیت لکه ها انجام دهید. این موارد شامل:
- مهم نیست که چه درمانی بهترین گزینه برای شماست. به یاد داشته باشید، پیشگیری یکی از موارد اساسی است که باید به آن توجه کنید. هر وقت بیرون هستید، ضد آفتاب با SPF 30 بزنید و هم چنین پوشیدن کلاه لبه دار که از صورت شما در برابر خورشید محافظت می کند را فراموش نکنید.
- مصرف به موقع داروهای تجویز شده برای درمان ملاسما.
- پوشیدن لباس محافظ به ویژه اگر مدت زمان طولانی در مقابل آفتاب باشید، بسیار مهم است.
- در طول درمان صبور باشید، اغلب ماه ها طول می کشد تا نتایج مشاهده شود.
- به محض پاک شدن ملاسما، ممکن است پزشک برای جلوگیری از بازگشت آن، درمان نگهدارنده را توصیه کند.
- در آخر شما می توانید از لوازم آرایشی برای پوشاندن لکه های موجود بر روی پوست استفاده کنید.
آخرین بار در 12 اکتبر 2018 از نظر پزشکی بررسی شد.
منبع: www.healthline.com