سلامت پوست, مراقبت از پوست

ملانین چیست؟ نحوه مدیریت و کاهش ملانین در پوست چگونه است؟

کاهش ملانین

آیا تا به حال فکر کرده اید که چه چیزی به پوست شما رنگ می دهد یا باعث تغییر رنگ در برخی از قسمت های بدن شما می شود؟ علت اصلی همه این ها ملانین است، رنگدانه قهوه ای تا سیاه که در پوست، مو و عنبیه چشم شما وجود دارد و مسئول رنگ پوست شماست. در این مقاله به تعریف ملانین، انواع آن و روش های مدیریت و کاهش ملانین می پرداریم. برای کسب اطلاعات بیشتر در ادامه با ما همراه باشید.

ملانین چیست؟

ملانین رنگدانه ای است که به پوست، مو و چشم شما رنگ می دهد. ملانین توسط سلول هایی به نام ملانوسیت ها ایجاد می شود که در لایه بیرونی پوست شما یافت می شوند.

همه ما تقریباً به یک اندازه ملانوسیت داریم. با این حال، سلول‌ های برخی افراد ملانین بیشتری نسبت ب سایرین می سازند. هرچه ملانین بیشتری داشته باشید، پوست شما تیره تر است.

گاهی اوقات، ملانین می‌ تواند در برخی نواحی تجمع پیدا کند و باعث تیره شدن پوست شود که پزشکان ممکن است آن را هیپرپیگمانتاسیون بنامند. هایپرپیگمانتاسیون زمانی اتفاق می افتد که قسمت هایی از پوست شما تیره تر از بقیه باشد.

روش های درمانی رسوبات ملانین ممکن است با خطرات و محدودیت هایی رو به رو باشد. همچنین ممکن است باعث کاهش تولید ملانین در پوست نیز بشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کاهش تولید ملانین و از بین بردن رسوبات ملانین در ادامه با ما همراه باشید.

انواع ملانین در پوست

  • Eumelanin که یک رنگدانه قهوه ای یا سیاه است
  • فئوملانین که یک رنگدانه زرد متمایل به قرمز است

تغییرات در غلظت این دو نوع رنگدانه ملانین، رنگ طبیعی پوست شما را تعیین می کند.

انواع ملانین در پوست

پوست شما تا حدی به ملانین به عنوان سپر محافظتی در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید نیاز دارد. هنگام قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه UV که باعث آسیب DNA سلولی می شود، پوست شما شروع به تولید ملانین اضافی برای جلوگیری از آسیب بیشتر به DNA می کند.

دکتر زیل گاندی می گوید: این مکانیسم دفاعی طبیعی پوست شما “ملانوژنز” نامیده می شود که منجر به برنزه شدن یا تیره شدن پوست در مناطق خاصی می شود. این برنزه شدن دائمی نیست و گاهی اوقات ممکن است پوست شما ماه ها طول بکشد تا بهبود یابد و به رنگ طبیعی خود بازگردد.

چه چیزی باعث افزایش سطح ملانین در پوست می شود؟

در حالی که قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید علت اصلی افزایش سطح ملانین در پوست است، عوامل دیگری که منجر به افزایش تولید ملانین در پوست شما می شوند عبارتند از:

  • عدم تعادل هورمونی
  • التهاب پوست
  • افزایش سن
  • کمبود ویتامین
  • بارداری سطح هورمون ها را تغییر می دهد و می تواند بر تولید ملانین در برخی از زنان تأثیر بگذارد.
  • یک بیماری غدد درون ریز نادر به نام بیماری آدیسون می تواند هیپرپیگمانتاسیون ایجاد کند که در مناطقی که در معرض نور خورشید قرار دارند، مانند صورت، گردن و دست ها آشکارتر است.

دکتر زیل می گوید، عدم تعادل در Bhrajaka Pitta شما می تواند منجر به عدم تعادل در تولید ملانین در پوست شما شود.

مراحل افزایش ملانین در پوست
مراحل افزایش ملانین در پوست

آیا امکان افزایش یا کاهش ملانین در بدن وجود دارد؟

ژنتیک شما اندازه ملانوسیت ها، شکل، توزیع و فعالیت آنها را در پوست شما تعیین می کند. بنابراین، رنگ طبیعی پوست شما در واقع ژنتیکی و دائمی است.

برخی از روش ها می‌ توانند به شما در افزایش یا کاهش تولید ملانین تا حدی کمک کنند. با این حال، این تغییر در سطح ملانین دائمی نیست، مگر اینکه با سطوح ملانین طبیعی بدن شما که توسط ژنتیک از پیش تعیین شده است، هماهنگ باشد.

از این رو، هر روش درمانی می تواند به درمان اختلالات رنگدانه پوست کمک کند اما نمی تواند رنگ طبیعی پوست شما را به طور دائم تغییر دهد.

روش های کاهش ملانین در پوست

برخی افراد می خواهند سطح ملانین را در پوست خود کاهش دهند تا رنگ پوست روشن تری داشته باشد. رنگدانه ملانین را می توان با استفاده از درمان های پزشکی و خانگی کاهش داد.

درمان های پزشکی

الف) لایه برداری شیمیایی

لایه برداری شیمیایی با برداشتن لایه بالایی پوست انجام می شود. با این نوع لایه برداری، رسوبات ملانین در لایه بالایی از بین رفته و لایه تازه ای از پوست نمایان می شود. لایه برداری شیمیایی شامل غلظت بالایی از اسیدها مانند اسید گلیکولیک یا اسید لاکتیک است.

لایه برداری شیمیایی روشی موثر برای کاهش ملانین در پوست است، اما ممکن است عوارض جانبی مانند قرمزی و سوزش داشته باشد. قبل از شروع درمان با پزشک خود صحبت کنید. استفاده از کرم ضد آفتاب در زمانی که تحت این درمان هستید بسیار مهم است. زیرا سلول های جدید در مقابل نور خورشید بسیار آسیب پذیر هستند.

ب) لایه برداری با لیزر

لیزر درمانی از یک پالس نور برای برداشتن لایه های بالایی پوست استفاده می کند که باعث کاهش ملانین در نواحی تحت درمان می شود. انواع مختلفی از لیزر درمانی وجود دارد که عبارتند از:

  1. لیزرهای ابلیتیو: این نوع لیزر، لایه های بیرونی پوست را از بین می برند و برای تغییر رنگ ایده آل هستند.
  2. لیزرهای غیرآبلیوتیو: این نوع لیزرها، ملایم‌ تر از لیزرهای فرسایشی هستند. آنها رشد کلاژن را تقویت کرده و باعث ایجاد پوست جدید می شود.

لیزر ابلیتیو ممکن است در مقایسه با غیرآبلیوتیو کمی خطرناکتر باشد. پزشک شما برای گرفتن بهترین نتیجه، بهترین لیزر ممکن برای کاهش ملانین در پوست تان را به شما پیشنهاد می دهد.

کرم ها یا پمادهای موضعی

همچنین می توانید از کرم ها یا پمادهای موضعی برای روشن شدن پوست استفاده کنید. این محصولات، ملانین موجود در نواحی که در آن استفاده می شوند را کاهش می دهند.

محصولات روشن کننده پوست با نسخه یا بدون نسخه (OTC) در دسترس هستند. به طور معمول، یک محصول دارای یکی از مواد زیر است:

  • هیدروکینون
  • اسید کوجیک
  • ویتامین سی
  • اسید گلیکولیک
  • آزلائیک اسید
  • رتینوئید

بیشتر بخوانید: آزلائیک اسید؛ هر آنچه برای بهبود آکنه، روزاسه و رنگدانه ها باید بدانید

بسیاری از این ها، تیروزیناز، آنزیم اصلی مورد نیاز برای سنتز ملانین را سرکوب می کنند. این امر تولید ملانین را کند می کند و منجر به روشن شدن پوست می شود.

با این حال، محصولات روشن کننده پوست ممکن است عوارض جانبی مانند موارد زیر ایجاد کنند:

  • خشکی
  • تحریک
  • سرخی
  • خارش

بهتر است قبل از استفاده از کرم ها یا پمادهای روشن کننده با یک متخصص پوست مشورت کنید.

درمان های طبیعی

برخی از داروهای طبیعی می توانند پوست را روشن کنند. مشخص نیست چقدر طول می‌ کشد تا اثر کنند، بنابراین اگر تصمیم به امتحان کردن آن ها دارید باید صبور باشید. علاوه بر این، همه آن ها موقتی هستند، بنابراین باید به طور معمول به استفاده از آن ها ادامه دهید.

زردچوبه

طبق یک مطالعه در سال 2012، ترکیب فعال موجود در زردچوبه ممکن است سنتز ملانین را کاهش دهد. این ترکیب به نام کورکومین با مهار تیروزیناز عمل می کند. این امر توانایی ملانوسیت ها را برای ایجاد ملانین بیشتر سرکوب می کند.

ژل آلوئه ورا

این گیاه حاوی آلوئزین است، ترکیبی که در مطالعه‌ ای در سال 2002، مشخص شد که تیروزیناز را سرکوب می‌ کند. اگرچه تحقیقات متناقض است، اما نشان داده شده است که ژل آلوئه ورا می تواند به روشن شدن پوست کمک کند.

آب لیمو

افراد از آب لیمو برای کاهش رنگدانه های پوست استفاده می کنند. این به دلیل محتوای بالای ویتامین C آن است. طبق مقاله ای در سال 2017، ویتامین C می تواند فعالیت تیروزیناز را کاهش دهد که از تشکیل ملانین جلوگیری می کند.

آب لیمو با وجود اثر ضد رنگدانه، می تواند برای پوست خشن باشد. بنابراین برای استفاده، باید آن را رقیق کنید و پس از استفاده در معرض آفتاب قرار نگیرید.

چای سبز

چای سبز ترکیبی به نام اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) دارد. یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که EGCG می تواند از تجمع ملانین جلوگیری کند.

استفاده از کرم ضد آفتاب

هدف ملانین محافظت از پوست شما در برابر آسیب های خورشید است. هنگامی که در معرض نور خورشید قرار می گیرید، پوست شما ملانین بیشتری تولید می کند.

استفاده از کرم ضد آفتاب این روند را محدود می کند. کرم ضد آفتاب از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت می کند که می تواند تولید ملانین شما را کند می کند.

طبق گفته آکادمی پوست آمریکا ، بهترین ضد آفتاب عبارتند از:

  • ضد آفتاب طیف گسترده
  • ضد آفتاب با SPF30 یا بالاتر
  • ضد آفتاب ضد آب

کرم ضد آفتاب نمی تواند ۱۰۰ درصد اشعه ماوراء بنفش خورشید را مسدود کند. برای محدود کردن بیشتر میزان تولید ملانین پوست، باید:

  • کمتر در معرض آفتاب قرار بگیرید
  • زمانی که پرتوهای نورخورشد قوی هستند، یعنی از ساعت 10 صبح تا 2 بعدازظهر در خانه بمانید
  • از لباس های محافظ مانند عینک آفتابی، لباس آستین بلند و کلاه استفاده کنید
  • از سولاریوم خودداری کنید

انواع کرم های ضد آفتاب مناسب با نوع پوست

درمان های خانگی که باید از آنها اجتناب کرد!

برخی از درمان ها می توانند باعث تحریک، قرمزی یا آسیب پوست شوند. مانند:

  • آب اکسیژنه
  • سفید کننده
  • آمونیاک

آیا می توان تولید ملانین را برای همیشه کاهش داد؟

بدن هر فرد به طور مداوم ملانین تولید می کند. مقدار آن بستگی به ژنتیک فرد دارد. شما می توانید هایپرپیگمانتاسیون موجود را کمرنگ و شاید حذف کنید، اما ممکن است دوباره عود کند. کاهش دائمی تولید ملانین بدن بدون درمان منظم و استفاده از روشن کننده پوست ممکن نیست.

عوارض روشن شدن پوست

روشن شدن پوست چندین خطر را به همراه دارد. از جمله:

  • احتمال آسیب بیشتر در برابر خورشید: ملانین کمتر به معنای محافظت کمتر در برابر اشعه های خورشید است. این امر خطر چین و چروک، بافت ناهموار و تغییر رنگ را افزایش می دهد.
  • افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست: خطر بالای آسیب ناشی از نور خورشید نیز احتمال ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد.
  • تحریک و حساسیت: فرآیند روشن شدن پوست می تواند عوارض جانبی مانند قرمزی، خارش و درماتیت تماسی ایجاد کند.

سخن آخر

روشن کننده های پوست می توانند به طور موقت تولید ملانین پوست شما را کاهش دهند. اکثر آنها با سرکوب آنزیم مورد نیاز برای تشکیل ملانین عمل می کنند.

با این حال، جدا از استفاده از کرم ضد آفتاب و محدود کردن قرار گرفتن در معرض نور خورشید، نمی توانید تولید کلی ملانین بدن خود را کاهش دهید. کاهش دائمی ملانین ممکن نیست، زیرا تشکیل ملانین توسط ژنتیک تعیین می شود.

اگر هیپرپیگمانتاسیون دارید، از پزشک بپرسید که چگونه ملانین را در نواحی آسیب دیده کاهش دهد. آن ها می توانند درمان ها یا راه حل های مناسب برای نیازهای شما را پیشنهاد کنند.

منبع: vedixhealthline

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.