کلاژن چیست؟ این سوالی است که بسیاری از افراد به دنبال یافتن پاسخی برای آن هستند. ما در این مقاله تصمیم داریم به این سوال افراد پاسخ دهیم و به شما تعریفی از کلاژن ارائه دهیم. در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با این موارد آشنا کنیم.
کلاژن چیست؟
کلاژن فراوان ترین پروتئین در بدن انسان است که تقریباً یک سوم آن را پروتئین تشکیل می دهد. کلاژن یکی از مهم ترین عناصر سازنده استخوان ها، پوست، عضلات، تاندون ها و رباط های بدن است. کلمه کلاژن از کلمه یونانی kólla آمده است که به معنی چسب می باشد.
فعالیت کلاژن در بدن چگونه است؟
حداقل 16 نوع کلاژن در بدن وجود دارد. چهار نوع اصلی آن کلاژن نوع I, II , III و IV نام دارد.
در اینجا به چهار نوع اصلی کلاژن و نقش مهم آن ها در بدن اشاره می کنیم:
- کلاژن نوع 1: این نوع از کلاژن 90٪ از کلاژن بدن شما را تشکیل می دهد و از الیاف بسته بندی شده متراکم ساخته شده است.
- کلاژن نوع 2: این نوع از الیاف بسته بندی، آزاد تر ساخته شده و در غضروف الاستیک یافت می شود که مفاصل شما را بالشتکی می کند.
- کلاژن نوع 3: این نوع از کلاژن از ساختار عضلات، اندام ها و عروق پشتیبانی می کند.
- کلاژن نوع 4: این نوع به فیلتراسیون کمک می کند و در لایه های پوست شما یافت می شود.
تا اینجا مقاله پی بردید کلاژن چیست و چه فوایدی برای بدن دارد در ادامه مقاله همراه ما باشید تا شما را با اطلاعات بیشتری در مورد کلاژن آشنا کنیم.
مواد مغذی که تولید کلاژن را افزایش می دهند
بدن انسان با ترکیب دو اسید آمینه، گلیسین و پرولین پروکلوژن تولید می کند. در این فرآیند از ویتامین C استفاده می شود. با استفاده از مصرف مقدار زیادی از مواد مغذی زیر می توانید به بدن در تولید این پروتئین مهم کمک کنید.
- مقادیر زیادی از ویتامین C در مرکبات، فلفل دلمه ای و توت فرنگی یافت می شود.
- مقادیر زیادی از پروتئین هم در سفیده تخم مرغ، جوانه گندم، محصولات لبنی، کلم، مارچوبه و قارچ یافت می شود.
- مقادیر زیادی از گلیسین نیز در پوست مرغ و ژلاتین یافت می شود، گلیسین در غذاهای مختلفی که حاوی پروتئین هستند یافت می شود.
علاوه بر این، بدن شما به پروتئین های با کیفیت بالا که حاوی اسیدهای آمینه مورد نیاز برای تولید پروتئین های جدید هستند نیاز دارد.
بیشتر بدانید…
مواردی که به کلاژن آسیب می رسانند
مواردی که موجب نابودی کلاژن موجود در بدن می شوند عبارتند از:
- مصرف بیش از اندازه شکر و کربوهیدرات های تصویه شده: شکر تصویه شده موجب عدم ترمیم مجدد کلاژن در بدن می شود، برای رفع این مشکل مصرف شکر اضافه شده و کربوهیدرات تصفیه شده خود را به حداقل برسانید.
- بیش از حد در معرض آفتاب قرار نگیرید: آفتاب اشعه ماورا بنفش تولید می کند که می تواند تولید کلاژن بدن را کاهش دهد. برای رفع این مشکل سعی کنید به مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار نگیرید.
- سیگار نکشید. سیگار کشیدن تولید کلاژن را کاهش می دهد. همچنین می تواند بهبود زخم را مختل کرده و منجر به چین و چروک روی صورت شود.
فواید مکمل های کلاژن
مطالعات زیادی در مورد مکمل های کلاژن وجود ندارد، اما مواردی که وجود دارند اثبات می کنند مکمل های کلاژن مزایایی همچون موارد زیر دارد:
- توده عضلانی: یک تحقیق در سال 2019 به روی مردان فعال انجام شد و نشان داد که ترکیبی از مکمل های پپتید کلاژن و تمرینات قدرتی، باعث افزایش توده و قدرت عضلانی در بدن می شود.
- آرتروز: یک مطالعه حیوانی در سال 2017 اثرات مکمل کلاژن به موش های مبتلا به آرتروز پس از بروز سانحه را بررسی کرد. نتایج نشان داد که مصرف مکمل ها ممکن است نقشی محافظتی در پیشرفت بیماری ها داشته باشند.
- خاصیت ارتجاعی پوست: در مطالعه ای که در سال 2019 انجام گرفت ثابت شد زنانی که از مکمل ها استفاده می کنند، ظاهر و کشش پوست آن ها بهبود می یابد. کلاژن همچنین در درمان های موضعی برای بهبود ظاهر پوست با به حداقل رساندن خطوط و چین و چروک استفاده می شود.
نحوه استفاده از مکمل ها
پپتید کلاژن به صورت پودری موجود است که می تواند به راحتی در غذاها قرار گیرد. شکل پپتید ژل ندارد، بنابراین می توانید آن را در اسموتی ها، سوپ ها یا کالاهای پخته شده مخلوط کنید بدون اینکه بر بافت آن ها تأثیر بگذارد.
هنگام در نظر گرفتن مکمل ها، باید به دنبال یک منبع با کیفیت بالا باشید. کلاژن دریایی که از پوست ماهی ساخته می شود نیز موجود است.
به طور خلاصه می توانید مکمل ها را به صورت قرص یا پودر پیدا کنید. پودر را می توان به راحتی به غذا اضافه کرد.
عوارض جانبی مکمل های کلاژن چیست؟
از عوارض جانبی احتمالی مکمل های ژلاتین می توان به مواردی همچون طعم نامطبوع، احساس سنگینی و سوزش معده اشاره کرد. همچنین، اگر به مکمل ها حساسیت دارید، می توانید با یک واکنش آلرژیکی همراه شوید و بدن خود را با واکنش های حساسیت زا رو به رو کنید.
استفاده های دیگر
کلاژن کاربرد های زیادی دارد، از نمونه کاربرد های دیگر کلاژن می توان به ایجاد چسب و ساخت تارهای موسیقی و… اشاره کرد. کلاژن برای ایجاد ژلاتین گرم مورد استفاده قرار می گیرد و از آن برای تهیه سوسیس و کالباس استفاده می شود.
سخن آخر
کلاژن پروتئین مهمی است که ساختار بسیاری از قسمت های بدن را فراهم می کند. توجه داشته باشید که غذاها و مواد مغذی مصرفی شما می تواند به بدن شما در ساخت این پروتئین کمک کند.
مکمل های کلاژن نیز می توانند مفید باشند. برخی از مطالعات مقدماتی نشان می دهد که ممکن است کیفیت پوست و عملکرد عضلات را بهبود بخشد و درد مرتبط با آرتروز را کاهش دهد.
امید وارم مقاله کلاژن چیست؟ چه فوایدی دارد برای شما مفید بوده باشد.
منبع: healthline