خارش پوست سر، یک مشکل شایع است که می تواند علائمی مانند خاراندن مکرر و ناراحتی ایجاد کند. گاهی اوقات با علائم قابل مشاهده ای مانند پوسته پوسته شدن همراه است. در مواقع دیگر، پوست سر شما بدون هیچ گونه تغییر پوستی می تواند خارش داشته باشد. اگرچه خارش پوست سر، معمولاً نشان دهنده مشکل حادی نیست، اما می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد. در ادامه می فهمید که چه عواملی می تواند باعث خارش پوست سر شما شود، همراه با نحوه درمان و روش های پیشگیری از آن.
چه عواملی باعث خارش پوست سر می شود؟
شوره سر
شایع ترین علت خارش پوست سر، درماتیت سبورئیک است که به اصطلاح شوره سر شناخته می شود. این نوع درماتیت اغلب در نواحی چرب پوست یا غدد ترشح کننده چربی، از جمله پوست سر و صورت بروز می کند. اگر غدد ملتهب شوند، به موارد زیر دچار می شوید:
- خارش
- پوسته پوسته شدن
- قرمز شدن پوست
- فلس های زرد یا سفید
پزشکان علت دقیق درماتیت سبورئیک را نمی دانند، با این حال برخی از علل بالقوه ایجاد آن عبارتند از:
- رشد بیش از حد قارچ روی پوست
- تغییرات فصلی
- نوسانات هورمونی یا استرس
عوامل دیگر
خارش پوست سر، ممکن است به علت پوست حساس سر شما باشد. همچنین می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد.
دلایل احتمالی خارش پوست سر عبارتند از:
- دیابت
- زونا
- پسوریازیس پوست سر
- واکنش های آلرژیک یا حساسیت به داروها
- درماتیت تماسی، یا تحریک ناشی از چیزی که پوست سر شما با آن تماس گرفته است، مانند یک شامپوی جدید
- اختلال اضطراب
- شپش سر
- ریزش مو به دلیل حالت دادن مداوم آن توسط حرارت
- سردردهای میگرنی
- آلوپسی اسکار
- کرم حلقوی یا کچلی
خارش پوست سر چه علائمی دارد؟
خارش پوست سر، می تواند بسیار ناراحت کننده و آزار دهنده باشد. با خاراندن پوست سر ممکن است احساس بهتری داشته باشید اما گاهی با درد نیز همراه است.
علائمی که می توانند همراه با خارش پوست سر باشند، عبارتند از:
- پوست خراشیده
- خشکی پوست
- طاسی ناحیه ای
- تب درجه پایین
- زخم های چرکی
- سرخی پوست
- پوسته پوسته شدن یا لکه هایی روی پوست سر
- زخم روی پوست سر
- تورم پوست سر
درمان های خانگی برای رفع خارش پوست سر!
چندین روش درمان خانگی برای رفع این مشکل وجود دارد که ممکن است برای رفع این مشکل مفید باشد.
1. سرکه سیب
سرکه سیب دارای خواص ضد باکتریایی، ضد التهاب و ضد قارچ است. این می تواند به کاهش خارش ناشی از خشکی پوست سر کمک کند. سرکه سیب را در آب گرم رقیق کرده و سر خود را با آن شستشو دهید. از آن برای رفع شوره سر و خارش پوست سر استفاده کنید.
2. روغن نارگیل ارگانیک
روغن نارگیل ارگانیک به طور طبیعی از خود نارگیل استخراج می شود. این ماده حاوی اسید لوریک، یک چربی اشباع شده است که دارای خواص ضد میکروبی است. اسید لوریک به پوست کمک می کند روغن نارگیل را به طور موثر جذب کند.
این باعث می شود که یک تسکین دهنده برای خارش پوست سر باشد. روغن نارگیل می تواند برای خارش پوست سر، ناشی از اگزما و برای مبارزه با شپش سر مفید باشد.
3. روغن نعناع
روغن نعناع ممکن است در کاهش شوره سر و تسکین خارش پوست سر موثر باشد و خارش سر را آرام کند. سعی کنید آن را با روغن دیگری مانند روغن زیتون رقیق کرده و قبل از شامپو زدن آن را به پوست سر خود ماساژ دهید.
4. روغن درخت چای
روغن درخت چای دارای خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد عفونی کننده است. همچنین اثرات ضد التهابی دارد. روغن درخت چای می تواند برای پوست تحریک کننده باشد، بنابراین مهم است که از آن کم استفاده کنید یا قبل از استفاده آن را رقیق کنید.
سعی کنید 10 تا 20 قطره روغن درخت چای را به یک شامپوی ملایم اضافه کنید یا آن را با روغن زیتون مخلوط کنید و مستقیماً به پوست سر خود ماساژ دهید. روغن درخت چای می تواند به کاهش یا از بین بردن خارش مرتبط با شوره سر، درماتیت سبورئیک و شپش سر کمک کند. روغن درخت چای را هرگز نباید بخورید.
5. اسید سالیسیلیک
شامپوهای حاوی اسید سالیسیلیک در درمان خارش پوست سر، ناشی از پسوریازیس و درماتیت سبورئیک موثر هستند. سالیسیلیک اسید یک اسید هیدروکسی بتا است که در برگ های همیشه سبز و پوست درخت بید سفید یافت می شود.
همچنین دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتری است که می تواند از پوست سر لایه برداری کند. شامپوهای حاوی این ماده ممکن است از نظر عملکرد متفاوت باشند، بنابراین حتماً توضیحات و دستورالعمل های استفاده شده آن را بخوانید. این شامپوها را می توانید از فروشگاه اینترنتی زیپلین خریداری نمایید.
شامپوهای حاوی اسید سالیسیلیک
6. سولفید سلنیوم
سلنیوم سولفید یک داروی ضد عفونت است که برای درمان درماتیت سبورئیک استفاده می شود. رشد قارچ در پوست سر را کاهش می دهد و به عنوان شامپو و لوسیون موجود است. ممکن است توسط پزشک تجویز شود و یا در محصولات آماده شده وجود داشته باشد.
دوز توصیه شده برای داروی تجویز شده سلنیوم سولفید دو بار در هفته و در طی دو هفته اول است و به دنبال آن یک بار در هفته استفاده می شود تا یک ماه. اگر از محصولات حاوی سولفید سلنیوم استفاده می کنید، حتماً دستورالعمل های آن را مطالعه کنید. در صورت تحریک یا تشدید علائم، استفاده از آن را متوقف کنید.
چه زمانی به درمان پزشک نیاز داریم؟
اگر خارش در طی چند روز برطرف نشد و با ریزش مو، درد، زخم یا خارش شدید همراه بود، به پزشک مراجعه کنید. خارش پوست سر، به دلیل عفونت قارچی، شپش و برخی شرایط دیگر بدون درمان پزشکی برطرف نخواهد شد.
علاوه بر معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است از پوست سر شما نمونه بگیرد. در یک آزمایشگاه سلول های پوستی را از نظر وجود قارچ، باکتری یا شپش مورد بررسی و آزمایش قرار می دهند. با این حال، بیشتر پزشکان می توانند با بررسی دقیق از این طریق و بررسی سابقه پزشکی شما، علت خارش پوست سر شما را تشخیص دهند.
چگونه می توانم از خارش پوست سر جلوگیری کنم؟
با شستن مو ها به طور منظم، چربی های تجمع یافته از بین می روند، در نتیجه خطر ابتلا به خارش پوست سر، کاهش می یابد. برای جلوگیری از تحریک و خشک شدن پوست سر، موهای خود را در آب گرم (اما نه خیلی گرم) بشویید.
برای کاهش ایجاد حساسیت های آلرژیکی، سعی کنید از محصولات حاوی رنگ، عطرها و مواد شیمیایی خودداری کنید. همچنین از افرادی که دارای شپش سر هستند دوری کنید و از وسایل شخصی مانند شانه، کلاه، روبالشتی، حوله، کلاه ایمنی و برس به طور مشترک استفاده نکنید.
منبع: healthline