سلامت پوست, مراقبت از پوست

واریس پا چیست؟ علت ایجاد آن و راه های درمان

واریس پا

در بیماری واریس پا ، رگ ها به علت تجمع خون غلیظ، کشیده و متورم می شوند و خون به درستی جریان نمی یابد و این باعث متورم شدن رگ ها می شود. اغلب به رنگ آبی یا بنفش تیره دیده می شوند. اغلب در صورت و پا قابل مشاهده می باشد.

واریس پا چیست؟

رگ ها دریچه های یک طرفه دارند تا خون فقط در یک جهت حرکت کند. در صورت کشش و انعطاف پذیری دیواره های سیاه رگ، دریچه ها ضعیف می شوند. دریچه ضعیف شده می تواند باعث نشت خون به سمت عقب شود و در نهایت خون در جهت مخالف جریان می یابد.

هنگامی که این اتفاق می افتد، خون در رگ ها جمع می شود، سپس رگ، بزرگ و متورم می شود. در این بیماری رگ های دورتر از قلب اغلب تحت تأثیر قرار می گیرند، مانند رگ های پا.

چه کسانی بیش تر به واریس پا مبتلا می شوند؟

زنان باردار و افرادی که دارای اضافه وزن هستند. علائم می تواند شامل درد پاها، تورم مچ پا و ظاهر شدن رگ های عنکبوتی باشد.

نکته: هر شرایطی که به شکم فشار وارد کند، احتمال ایجاد رگ های واریسی دارد.
به عنوان مثال: بارداری، یبوست و در موارد نادر تومورها.

علائم

در اکثر موارد، هیچ دردی وجود ندارد. برخی بیمارن تنها به دلایل زیبایی آن را درمان می کنند.
علائم و نشانه های رگ های واریسی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • رگ ها پیچ خورده، متورم و برجسته به نظر می رسند (برآمدگی)
  • رنگ آن ها آبی یا بنفش تیره است.

عوامل ایجاد واریس پا

برخی از عوامل خطر بالقوه عبارتند از:

  • یائسگی
  • بارداری، تغییر در سطح هورمون ها می تواند منجر به شل شدن دیواره رگ های خونی شود. زنان باردار خون بسیار بیش تری در بدن خود دارند. این فشار بیشتری بر سیستم گردش خون وارد می کند. برخی از رگ های واریسی پس از بارداری رفع می شوند.
  • در سن بالای 50 سال به دلیل فرسودگی دریچه های رگ، خطر افزایش می یابد.
  • ایستادن یا نشستن مدت طولانی
  • ژنتیک، می تواند باعث انتقال برخی بیماری ها باشد. اگر نزدیکان درجه یک، سابقه واریس داشته باشند، احتمال بیش تری برای ابتلا به واریس وجود دارد.
  • اضافه وزن
  • جنسیت، رگ های واریسی زنان بیش تراز مردان تحت تأثیر قرار می گیرند. مصرف قرص های ضد بارداری یا هورمون درمانی (HT) ممکن است در این امر موثر باشد.

تشخیص واریس پا

معاینه بدنی، به طورعمده توسط پزشک و به صورت بصری انجام می شود، از بیمار درخواست می شود تا بایستد و پزشک تشخیص می دهد که آیا شخص دچار واریس می باشد یا خیر؟

گاهی نیز آزمایش های تشخیصی زیر سفارش داده می شوند:

آزمایش داپلر:

این آزمایش، جهت جریان خون در سیاه رگ ها، لخته شدن خون یا انسداد در رگ را بررسی می کند.

اسکن سونوگرافی دوبلکس رنگی:

تصاویری رنگی از ساختار سیاه رگ ها را فراهم می کند که به پزشک کمک می کند تا هر گونه ناهنجاری را تشخیص دهد. همچنین سرعت جریان خون را اندازه گیری کند.

ممکن است از بیمار درباره علائم سوال شود. در بعضی موارد، پزشک ممکن است بیمار را به یک متخصص عروق ارجاع دهد.

واریس پا چگونه درمان می شود؟

واریس پا، هم به صورت خانگی و هم به صورت پزشکی قابل درمان می باشد. در موارد خیلی شدید، سیاه رگ واریسی ممکن است پاره شود یا به زخم های واریسی روی پوست تبدیل شود که به درمان نیاز دارند.

درمان پزشکی

جراحی

اگر واریس بزرگ باشد، ممکن است لازم باشد با جراحی برداشته شود. این کار معمولاً با بی هوشی عمومی انجام می شود. در بیشتر موارد، بیمار می تواند همان روز به خانه خود برود، در صورت نیاز به جراحی از هر دو پا، ممکن است لازم باشد یک شب را در بیمارستان بگذرانند.

روش های لیزر

اغلب برای بستن رگ های کوچک تر و هم چنین رگ های عنکبوتی استفاده می شود. در این روش انفجارهای شدیدی از نور به سیاه رگ وارد می شود که به تدریج واریس کم رنگ شده و از بین می رود.

درمان واریس پا به روش لیزر درمانی
اسکلروتراپی

این روش برای واریس های کوچک و عنکبوتی استفاده می شود. در این روش یک ماده شیمیایی به واریس ها ​​تزریق می شود که باعث بسته شدن آن ها می شود و جریان خون را به مسیر درست هدایت می کند. در این روش درمانی چند هفته زمان می برد تا واریس درمان شود. در برخی موارد نیاز است بیش از یک بار تزریق انجام شود.

فرسایش بسامد رادیویی

یک برش کوچک در بالا یا پایین زانو ایجاد می کنند، سپس یک لوله باریک (کاتتر) درون رگ قرار می دهند. انرژی فرکانس رادیویی را به آن منتقل می کنند که این انرژی باعث گرم شدن رگ می شود و در نتیجه آن را بهبود می بخشد. این روش معمولا با بی حسی موضعی صورت می گیرد.

فلبکتومی مجهز به تله

فلبکتومی یک روش سرپایی برای درمان واریس پا می باشد. پزشک برشی بر روی پوست ایجاد می کند و با استفاده از نور مخصوص تشخیص می دهد که کدام رگ ها باید خارج شوند. رگ های متورم شده از طریق برش با دستگاه مکش بریده و برداشته می شوند.

برای این روش از بی حسی عمومی استفاده می شود. بعد از عمل ممکن است مقداری خونریزی و کبودی وجود داشته باشد.

درمان های خانگی

برای بهبود و تسکین درد و جلوگیری از وخیم شدن واریس می توان اقداماتی را در خانه انجام داد.

  • ورزش کردن، حتی یک پیاده روی کوتاه
  • داشتن رژیم غذایی مناسب (غذاهای دارای فیبر و آنتی اکسیدان) و پرهیز از مصرف شکر، کافئین، الکل و غذاهای فرآوری شده
  • در صورت اضافه وزن، وزن خود را کاهش دهید.
  • اجتناب از ایستادن و یا نشستن طولانی مدت در صورت لزوم هر 30 دقیقه یک بار حرکت کنید.
  • معمولاً استفاده از کرم های موضعی و نرم کننده باعث تقویت دستگاه گردش خون می شود. همچنین روغن نعنا، روغن درخت چای یا اسطوخودوس را امتحان کنید.
  • جوراب های فشاری، پاهای بیمار را فشرده و گردش خون را بهبود می بخشند.

جوراب های فشاری در اطراف مچ پا محکم هستند و در قسمت بالاتر از پا شل می شوند. به این ترتیب، جوراب های فشاری جریان خون مناسب را به سمت بالا، در برابر نیروی جاذبه و برگشت به سمت قلب تشویق می کنند.

این جوراب ها باعث خشک شدن و پوسته پوسته شدن برخی از افراد می شود. در صورت بروز این مسئله، مهم است که به پزشک اطلاع دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *